Endüstri 4.0 İle Üretimde Devrim Zamanı: Akıllı Fabrikalar, Otonom Sistemler Ve Dijital Dönüşümle Geleceğin Teknolojisini Bugün Deneyimleyin.
Endüstri 4.0: Devrim Çoktan Başladı!
Endüstri 4.0 terimi, dördüncü sanayi devriminin başlangıcını belirtmek için kullanılır. Önceki üç sanayi devri mekanik ve seri üretim üzerine olurken Endüstri 4.0 dijital ve otomasyon sistemleri üzerine inşa edilen bir devrimdir.
Endüstri 4.0’ın imalatta önceki üç çağın basit bir birleşimi olduğu iddia edilebilir, ancak Endüstri 4.0 bundan çok daha etkili olmaya hazırlanıyor. Profesör Klaus Schwab’ın Dördüncü Sanayi Devrimi kitabında ana hatlarıyla belirtilen Endüstri 4.0, fiziksel, dijital ve biyolojik dünyaları birleştiren, tüm disiplinleri, ekonomileri ve endüstrileri etkileyen yeni teknolojileri kapsar.
Söz konusu teknolojilerin, milyarlarca insanı daha internete bağlamaya devam etme ve iş ve organizasyonların verimliliğini büyük ölçüde artırma konusunda büyük bir potansiyeli var. Özellikle otomasyon sistemleri açısından tam bir gelişim gösteren bu devrim ile farklı birçok makine ve cihaz otomasyon sistemleri sayesinde görevleri otomatize eden bir yapıya sahiptir. Uygulamasında ve Endüstri 4.0’ın evrensel anlayışında, bu devrim en doğrudan üretim dünyasıyla ilgilidir.
Yazı İçeriği
Endüstri 4.0 ve Bulut Teknolojisi
·
Endüstri 4.0 Teknolojisi Nedir?
Dördüncü Sanayi Devrimi olarak da bilinen Endüstri 4.0, işleri daha akıllı, daha otomatik ve otomasyon sistemleri ile daha basit hale getirmekle ilgilidir. Üçüncü Sanayi Devrimi mekanik ve analog süreçleri dijital süreçlere çevirmeye odaklanırken, Dördüncü Sanayi Devrimi makineleri daha kendi kendine yeterli, birbirleriyle konuşabilir ve düşünebilir hale getirerek dijital teknolojinin etkisini derinleştirmeye odaklanır. Endüstri 4.0 teknolojisi, İkinci Sanayi Devrimi’nde buhar gücünden elektriğe geçiş kadar temel olan işleyişi, otomasyon sistemleri içerisinde işletmelerin çalışma biçiminde temel bir değişim yaratarak ilerlemeye çalışması üzerine kuruludur.
Endüstri 4.0 Teknolojisi Dünyada Üretimi Nasıl Etkiler?
Endüstri 4.0 derin analitik, atölye veri sensörleri, akıllı depolar, otomastyon sistemleri, simülasyon değişiklikleri ve ayrıca ürün ve envanter takibi gibi konular için çözümlerle üretim planlamadan teslimata kadar tüm süreçleri kapsayan bir teknoloji adımıdır.
Üreticiler için bu yeni teknoloji devrimi; bir zamanlar ayrı olan süreçler arasındaki boşluğu, çok sayıda eyleme dönüştürülebilir, iç görü ile tüm kuruluş genelinde daha şeffaf, görünür bir duyarlılıkla kapatmaya yardımcı olacak bir yenilik ve kolaylığın kapılarını aralayacak.
Endüstri 4.0 ve Büyük Veri
Günümüzde veriler, sistemlerden, sensörlerden ve otomasyon sistemleri ile mobil cihazlara kadar her yerde toplanabiliyor. Buradaki zorluk, endüstrinin hala verileri en iyi şekilde yorumlamak için yöntemler geliştirme sürecinde olmasıdır. Kuruluşların ve bu kuruluşlar içindeki çözümlerin birlikte çalışma şeklini değiştirecek olan Endüstri 4.0’ın evrimidir; yeni sanayi devrimi sayesinde ekipler daha iyi, daha akıllı kararlar alabilecek.
Endüstri 4.0 ve Otonom Robotlar
Otonom robotlar, bir insan operatöre ihtiyaç duymadan görevlerini akıllıca yönetebilen kendi kendine yeten makinelerdir. Karmaşık olsalar bile tekrar eden görevleri hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirirler ve bakım dışında çok az veya hiç kesinti gözlemlenmez. Otonom robotlar, bir üretim hattında ağır öğeleri tutmak ve taşımak için üretimde kullanılabilir.
Otonom robotların kullanımı kaynak, montaj ve paletleme sırasında insan yaralanmasını önlemeye yardımcı olur. Otonom robotlar, aynı zamanda, birden fazla sipariş için bile, hızlı bir şekilde analiz etme ve öğeleri toplamak için en verimli yolu seçme yeteneğine sahip olduklarından, depo düzeyinde sipariş toplamaya yardımcı olabilirler. Dinlenmeye ihtiyaç duymadıkları için sürekli üretim için de kullanılabilirler.
Otomasyon sistemleri, sıklıkla adını duyduğumuz ve duymaya devam edeceğimiz bir ilerleme de gelişmeye devam ediyor.
Industrial Internet of Things (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti)
Endüstriyel IoT, işletmeler genelinde gerçek zamanlı olarak veri toplayan ve izleyen, bazen bilgi işlem yeteneklerine sahip küçük sensörlerin devreye alınmasını ifade eder. IoT sensörleri, temel olarak ışıklardan HVAC’ye (Isıtma, havalandırma, klima) ve fabrika zemin makinelerine kadar her şeyle birlikte kullanılabilir. Endüstriyel IoT, Endüstri 4.0’ın temel teknolojilerinden birisidir. Bağlantılı ekipman kullanmanın faydaları, organizasyonun birçok seviyesinde daha iyi karar verme adına fikir sağladığı için dikkat çekicidir.
Bir üretim katındaki her makinenin üretim verimliliği, kullanımı, çalışma süresi gibi ayrıntıları izleyen bir IoT cihazı varsa, bir makine öğrenme algoritması ile birlikte bu veriler endüstriyel iletişim için kullanılabilir. Bu durum bir sorun yaşanması halinde hangi makine parçasının en yüksek sorunu temsil ettiğini ve bunun nasıl düzeltileceğini belirler.
Endüstri 4.0 ve Bulut Teknolojisi
Bulut, internetteki çok sayıda bağlı sistemi ifade eden bir terimdir. Genellikle fiziksel olarak işletmenizin dışında bulunan bir sunucu anlamına gelir. “Bulut”, yerel bir makine yerine internette bir yerde (örn. başka birinin sunucusu) depolanan yazılım ve veriler için kullanılabilir. Bulut, üreticilere birçok avantaj sunar.
Bulut, müşteri verilerini güvenle tutabilir. Hesaplama için kullanılabilir. Yüksek güçlü makineler için genel giderleri azaltmak adına, makine öğrenimini kullanarak risk modelleme gibi hesaplama açısından yoğun görevler bulut üzerinde yapılabilir.